Cloud Computing biedt kansen en bedreigingen

» Posted by on Jan 14, 2011 in Alle berichten, Business - ICT Alignement, Cloud Computing, Social Media, Strategie, Trends | 0 comments

Cloud Computing biedt kansen en bedreigingen

Voor veel bedrijven is Cloud Computing niet meer dan een begrip waarvan ze nog niet precies weten wat ze er mee aan moeten. Vaak wordt het gezien als een nieuwe architectuur voor hun huidige ICT.

Maar Cloud Computing betekent meer dan alleen het verplaatsen van je eigen ICT naar de Cloud. Het geeft bedrijven de mogelijkheid voor nieuwe business kansen, maar als ze niet opletten ook bedreigingen. Uit onverwachte hoek kunnen van over de hele wereld bedrijven ontstaan die met nieuwe Cloud Business modellen een volledige branche kunnen ontregelen.

Er zijn al vele voorbeelden, maar ik zal hier een enkel voorbeeld uitwerken om op een eenvoudige manier te laten zien welke impact een nieuw Cloud Business model kan hebben.

In dit voorbeeld gebruik ik bedrijven die voor andere bedrijven voor marketing uitingen 3D animaties produceren. Deze bedrijven hebben van oudsher zwaar geïnvesteerd in krachtige grafische applicaties en de daarbij horende zware computer apparatuur.

Bij een aanvraag zal het bedrijf gaan inventariseren wat de wensen van de mogelijke klant zijn en zal dit vertalen in een concept en een offerte voor het uiteindelijk produceren van een 3D animatie.

Nadat men de opdracht heeft gekregen zal er een creatief persoon aan de slag gaan om de 3D animatie te maken, waar vaak enkele dagen werk in zal gaan zitten.

Al met al zal een 3D animatie dus een lange doorlooptijd hebben, maar ook een aanzienlijk bedrag kosten. De kosten voor de software, hardware en uren van de medewerker zullen tenslotte terugverdient moeten worden.

Maar door de komst van Cloud Computing kan dit business model wel eens heel snel gaan veranderen. Headsub is een dergelijk bedrijf die de mogelijkheden benut van Cloud Computing in deze branche.

Via een internet pagina kunnen bedrijven een keuze maken uit honderden standaard 3D animatie templates, welke per template weer verder “op maat” zijn te personaliseren. Na het personaliseren wordt de desbetreffende, “op maat” gemaakte, 3D animatie ontwikkeld, welke na enkele minuten te downloaden is. Hierbij kan de klant kiezen uit verschillende resoluties en formaten, precies zoals de klant het hebben wil.

Hiermee is de doorlooptijd van enkele dagen-weken teruggebracht tot enkele minuten-uren (inclusief het uitzoeken van de juiste template). Maar niet alleen de doorlooptijd verkort, ook de kosten zijn aanzienlijk verlaagt. In plaats van honderden tot duizenden euro’s krijgt men nu al “op maat” gemaakte 3D animaties vanaf ongeveer € 1,-. De iets meer uitgebreidere animaties kosten rond de € 70,-. Een groot verschil met de kosten die een traditioneel bedrijf zal doorbelasten.

Uiteraard zal het traditionele bedrijf aangeven dat zij echt een volledig “op maat” gemaakte 3D animatie zal maken, wat met een standaard template niet mogelijk is, en daardoor dus ook meer waarde zal hebben. Veel eigenaren zullen het gevaar ontkennen en zullen aangeven dat de kwaliteit en creativiteit nooit uit de Cloud te halen valt.

Maar ook hier is aan gedacht. Iedereen, over de hele wereld, met een creatieve geest en wat technische achtergrond wordt in staat gesteld om templates te maken en te publiceren, waarna ook de “artiest” een beperkt deel van de omzet krijgt. Bijvoorbeeld elke handige student, van waar over de wereld ook, kan dus op een leuke manier extra inkomsten aanboren om studies te betalen. Eenmaal een template maken en daarna op basis van gebruik inkomsten krijgen.

Door een artiest aan te geven wat men zou willen hebben, ontstaat er een situatie waarin de standaard toch niet zo heel standaard is. Hierbij zal de artiest de “specifieke” vragen omzetten in een template die ook ander bedrijven zouden willen gebruiken waardoor er extra kansen ontstaan op verkoop van zijn template, terwijl deze wel voldoet aan de vraag van de klant. Een volledig op maat gemaakte template dus.

Een voordeel voor de klant en voor de artiest. Snel een 3D animatie tegen zeer goedkope kosten, met een onbeperkte markt (er zijn geografisch geen beperkingen).

Kan het traditionele bedrijf hier ooit nog tegen op? Hoe lang zal het duren voordat elke ondernemer die een 3D animatie wil, geen gebruik meer zal maken van zijn diensten?

Met dit voorbeeld, en het is er maar 1 van de velen, wil ik aangeven dat Cloud Computing meer inhoudt dan alleen het verplaatsen van je eigen ICT, het biedt ondernemers kansen en bedreigingen op de Business!

Wees er op tijd bij, voordat je uit onverwachte hoek wordt ingehaald.

Klik hier voor de site van Headsub.