Eiland Cloud-Computing

» Posted by on Nov 4, 2010 in Alle berichten, Cloud Computing, Strategie, Trends | 0 comments

Eiland Cloud-Computing

Met de komst van Cloud-Computing zijn veel Cloud-leveranciers duidelijk in de voordelen van deze manier van leveren van ICT, lagere kosten, geen voorinvestering, hogere beschikbaarheid, meer flexibiliteit en sneller functionaliteiten beschikbaar. Alles met resultaat dat je geen zorgen meer hebt over dat deel van de ICT wat je uit de Cloud haalt zodat je tijd overhoudt voor focus op je eigen business. Of het nu gaat om IaaS, PaaS, SaaS, DaaS, etc.

Maar Cloud-Computing kent ook zo zijn (beperkte) nadelen, waar veel leveranciers niet over communiceren. Denk bijvoorbeeld aan bijkomende kosten zoals de inhuur van juristen, auditors voor extra controle van de systemen en de afvloeiing van ict-personeel.

Maar als de voordelen dermate hoog zijn besluiten veel bedrijven toch over te gaan op Cloud-Computing. Zo haalt men bijvoorbeeld voor kantoorautomatisering de e-mail+office+sharepoint+videoconferencing+instant messaging en presence bij microsoft (office365) uit de Cloud, voor sales de CRM functionaliteit bij salesforce.com en de financiele administratie bij exactonline.nl uit de Cloud.

Maar hoe zit het dan met integratie van deze pakketten, identity & acces management en Business Inteligence waar het bedrijf de afgelopen jaren zo heel veel tijd in heeft gestoken. Hoe optimaliseer je de bedrijfsprocessen met al deze “losse” functionaliteiten?

In het verleden werd er door leveranciers veel gepraat over het bekende knelpunt van “eiland automatisering” en dat men de klant graag hielp bij dit probleem. Of het probleem van de discussie over “het ligt aan de hardware leverancier” terwijl die aangeeft “het ligt aan de software leverancier”. De one-stop-shop oplossing leek een oplossing voor deze problemen. Een leverancier die al je ICT levert en support, dus geen vingerwijzen en geen “eiland-automatisering” maar een gedegen aanpak voor de complete ICT.

Maar wie helpt de klant nu bij zijn “nieuwe” problemen, die ontstaan bij, zoals ik het noem “eiland Cloud-Computing”? Wie helpt hem met integratie van de informatie, Identity & Access management. Krijgt de klant weer meerdere leveranciers, met allen hun eigen systemen en technieken die niet eenvoudig integreren? Veel leveranciers die “samen” de klant moeten helpen om ICT zo in te richten dat het ondersteunt aan zijn business waardoor de klant zich kan blijven focussen op zijn business, of raakt hij zijn tijd nu kwijt aan het weer bij elkaar brengen van de verschillende “cloud-leveranciers”?

Om in iedergeval te zorgen dat er interoperabiliteit gaat ontstaan tussen de verschillende Cloud-systemen heeft een groep van zeventig grote afnemers van IT met een investeringsbudget van 50 miljard dollar op jaar basis de koppen bij elkaar gestoken om de interoperabiliteit van cloudcomputing zeker te stellen. Intel ondersteunt de Open Data Center Alliance.

Een mooi alternatief maar kan het niet makkelijker? Gewoon een desktop afnemen bij 1 leverancier, die zelf de benodigde functionaliteiten die de klant nodig heeft aanbiedt. Of hij deze zelf onderhoudt of ook weer uit de Cloud afneemt bij de verschillende Cloud-leveranciers maakt dan niet meer uit. Een leverancier die optreedt als “broker” en altijd zorgdraagt voor de functionaliteit die de klant wil.

Een dergelijke leverancier kan voor veel MKB bedrijven (enterprise heeft zijn eigen ICT-afdeling) een prachtige oplossing zijn, voordat men wordt geconfronteerd met het nieuwe verschijnsel “eiland Cloud-Computing”.

Mocht je na dit lezen van dit artikel een andere gedachte hebben of het niet eens zijn met dit betoog of juist geprikkeld zijn en wil je op zoek naar een dergelijke leverancier, schroom niet om een reactie achter te laten.