Het fysieke boek-tijdschrift verdwijnt langzaam van het toneel

» Posted by on Oct 22, 2010 in Alle berichten, Tablet | 0 comments

Het fysieke boek-tijdschrift verdwijnt langzaam van het toneel

Met het ouder worden van de huidige jeugd, lijkt ook het fysieke boek of tijd schriftverder uit te sterven. Deze generatie leest al haast geen fysieke krant meer, kijkt liever (yotube) films en leest het nieuws op hun smartphone vanuit een appie met rss-feeds.

Buiten deze beweging zie je ook dat de nieuwe devices steeds beter het lezen als activiteit ondersteunen (worden lichter, automatisch kantelende schermenen en makkelijk in-uitzoomen) dat de content steeds vaker digitaal wordt aangeboden. Het voordeel van het aanbieden van content op een digitale manier is dat het sneller een groter bereik heeft en eenvoudiger vernieuwd kan worden.

Ook voor de Nieuwe Docent, die niet meer een verouderd boek gebruikt, maar de student up-to-date informatie voorschoteld verkregen uit een blog of digitaal artikel, zodat de student up-to-date informatie tot zich neemt, veranderd de wereld van fysiek naar digitaal.

Deze beweging lijkt op de beweging die de muziek enkele jaren geleden al heeft ondergaan. Van fysiek naar digitaal, waarna er veel “illegale” downloads van deze muziek werden gedaan. Hier is jarenlang tegen gestreden, maar aan dit fenomeen valt weinig te doen. Ditzelfde gaat gelden met de content die iemand publiceert. Dit kan je “beveiligen”, maar je kan het ook “gratis” delen. Dat hierdoor de wereld van uitgeverijen en boekenwinkels (en dus ook het transport van fysieke exemplaren) veranderd zal een feit worden, maar helemaal verdwijnen zal het zeker niet.

Voorlopig zal het boek nog wel bestaan, maar voor hoe lang? Wie koopt er nog een plaat of een cd? Wie heeft er thuis nog een rek met cd’s of dvd’s, wie maakt er nog een fotoboek? Zal de boekenkast ruimte maken voor een plank met de verschillende “lees” devices?

Zelf ben ik jaren geleden al gestopt met het schrijfblok, en probeer content zo veel mogelijk digitaal te verkrijgen, zodat ik mijn digitale aantekeningen kan combineren met de digitale content en mijn digitale agenda en takenlijst. Wat gebruik ik hiervoor:
- Een tablet pc, met een digitale pen (schrijven op het scherm)
- Microsoft Onenote (een product geleverd bij de Office Suite)
- Microsoft Outlook
en uiteraard
- de aangeleverde digitale content