Innovatie steeds meer impact op business strategie

» Posted by on Nov 19, 2010 in Alle berichten, Business - ICT Alignement | 0 comments

Innovatie steeds meer impact op business strategie

Van oudsher is de business strategie bepalend voor de uiteindelijke ICT-omgeving. Veel bedrijven volgen nog steeds dit traditionele pad, maar waarom zou technische innovatie niet bepalend kunnen zijn business strategie?

Natuurlijk zijn veel bedrijven bezig met de alignment tussen business en ICT en gebruiken hiervoor verschillende modellen. Zorgen voor een goed aligment zorgt voor een juiste inzet van ICT, passend bij de ontwikkelingen die het bedrijf aan het maken is. Maar ondanks dat er veel over gesproken wordt blijken veel MKB bedrijven voornamelijk het alignement proces via route 1 en als het meezit via route 2 te volgen.

Maar technologie zal zich steeds sneller gaan ontwikkelen, zeker met de transitie van micro-technologie naar nano-technologie. De impact van deze snelle ontwikkelingen zijn ook steeds groter. Doordat technologie zich sneller ontwikkelt, sneller door de maatschappij geadopteerd wordt en de impact groter is, wordt het volgen van route 3 en route 4 van het alignment proces steeds belangrijker.

Maar welke bedrijven zijn zo ingericht dat ze dit goed voor elkaar hebben?

Veel bedrijven zijn druk bezig om hun strategie aan te passen aan de ontwikkelingen in hun eigen branche en besluiten vervolgens na aanpassing van de business strategie de ICT strategie te alignen. Veel ICT bedrijven roepen dan ook, focust u zich op uw business dan zorgen wij voor het laten draaien van de ICT. Maar is zo’n ICT partner de juiste partner?

Als deze partner de technologische ontwikkelingen in de gaten houd en zorgt voor afstemming met u als business verantwoordelijke, dan kan gezamenlijk bepaald worden of de innovatie impact kan hebben op uw business strategie. Als deze partner dit dan ook nog doorvoert, dan zit u bij de juiste ICT partner.

Uit de praktijk ervaar ik bij veel MKB-ers dat hun ICT-partner zelf onvoldoende de ontwikkelingen in de gaten houd en al helemaal geen afstemming heeft met u als ondernemer of deze ontwikkelingen ook een impact zou kunnen hebben op uw business strategie.

Wat zou het mooi zijn als uw ICT-partner het initiatief neemt om u als ondernemer te vertellen welke innovatie zijn business (effectiever/efficienter) zou kunnen veranderen, zodat tijdig innovatie wordt besproken om daarmee te kijken welke impact dit heeft op uw business strategie.

Echte alignment tussen beide partijen gaat alleen lukken als uw zich deels verdiept in ICT maar uw ICT-partner zich ook verdiept in uw business/branche ontwikkelingen. Als hij zich opstelt als technisch leverancier, dan gaat alignment niet lukken.

Heeft u de juiste partner? Geniet u van de voordelen van innovatie, neemt u een voorsprong op uw concurrenten door inzet van innovatie?

Innovatie wordt een steeds grotere aanjager voor continu veranderende business. Vanuit welke kant verandert u mee (business, technologie of beide!)? Loopt u voorop, in het midden of achterop?