Shift van 4 naar 5 schermen

» Posted by on Dec 7, 2012 in Alle berichten, Augmented Reality, Het Nieuwe Werken, Trends | 0 comments

Shift van 4 naar 5 schermen

Al geruime tijd draait ons leven om 4 schermen: de tv, de laptop (of desktop), de tablet en de smartphone. Al deze devices worden steeds intelligenter en de aansturing wordt meer intu├»tief. Mede door de komst van de SmartTV’s en producten als de Kinect kun je tegenwoordig steeds vaker deze devices aansturen zonder ze aan te raken. Naar de volgende slide in je PowerPoint presentatie, gewoon door met je hand een swipe beweging in de lucht te maken is vandaag de dag allemaal werkelijkheid.

Deze devices integreren ook steeds verder met elkaar, denk bijvoorbeeld aan de integratie van de Windows Phone 8, de Windows 8 tablet/laptop en de Microsoft Xbox, maar natuurlijk ook de iPhone, iPad en de Apple TV. Even je tv programma van je tablet naar je TV Swipen is voor de mensen die meegaan met de laatste techniek al de gewoonste zaak.

Nu volg ik vanuit mijn vakgebied deze ontwikkelingen en ben verbaasd dat de vele grote IT-leveranciers en software ontwikkelaars tijdens hun “Future” presentaties nog steeds vasthouden aan deze 4 schermen strategie.

Ook afgelopen week bij twee grote evenementen van vooraanstaande software leveranciers werden deze 4 schermen strategie in de “Future” presentaties gehanteerd. Er wordt duidelijk onderkend dat het devices zijn voor verschillende doeleinden en elk zijn eigen type user interface heeft, maar dat we wel alle (zakelijke) applicaties en data op al deze devices moeten kunnen benaderen. Dat hierdoor de wereld van IT-complexer wordt is duidelijker, maar het is de wens van de consument om dit gerealiseerd te krijgen, want die koopt deze devices vanuit een Consumer Electronica invalshoek en wil ze zakelijk ook kunnen inzetten.

Hierdoor staan trends als BYO en Het Nieuwe Werken nog steeds hoog op de prioriteiten lijst van IT-managers of directie van ondernemingen.

Maar als we goed opletten dan zien we dat er op kort termijn een 5de scherm bijkomt. Google is er al een tijdje mee bezig, maar er zijn meerdere spelers op de markt (kijk bijvoorbeeld eens bij http://www.vuzix.com). Het scherm in de vorm van een bril, waardoor een extra laag wordt getoond, ook wel virtual reality of augmented reality genoemd. Hierdoor komt nog meer content, passend bij de context waarin je je bevindt, naar je toe. Ondanks dat deze technologie op de Hype-Cycle nog aan het begin staat is deze technologie al in vergevorderde staat en zal het in deze snel veranderende wereld niet lang meer duren voordat ook dit scherm kan worden toegevoegd aan het rijtje van 4.

Naast de augmented reality laag gaan we als consument dan ook de vraag stellen om ook hierop onze applicaties en data te kunnen benaderen en aan te sturen, weer met een andere user interface. Je mail lezen, of je agenda bekijken, niet meer op je laptop of je smart Phone, maar in je bril.

Extra informatie tijdens het kijken van een film op je tv, niet meer bestuurd via de afstandsbediening van je tv, maar gewoon geprojecteerd in je bril. Extra informatie over de route die je aan het rijden bent, niet meer op je navigatiesysteem in je auto of op je smart Phone, maar gewoon in je bril. Of aanvullende informatie over de afspraak waar je naar toe onderweg bent, terwijl je je verplaatst in het openbaar vervoer.

Houden de IT-producten de eigen ontwikkelingen nog wel bij? We hebben net een nieuwe versie van onze tekstverwerkers en spreadsheets die net weten om te gaan met een touch screen op onze tablets, we krijgen met moeite ons standaard Windows Start menu in een mobile interface om je desktop uit de cloud ook op je smart Phone te kunnen bedienen, en voor de consument staat het volgende scherm al voor de deur. Dat het gekocht gaat worden en dat hierdoor extra vragen gaan ontstaan aan de IT van de onderneming mag duidelijk zijn.

Ben jij als IT afdeling al bezig met deze ontwikkeling, of ben je net bezig met het bekijken of je naar de Cloud moet gaan of hoe je het BYO concept moet gaan ondersteunen?

De IT verandert snel, verander jij snel genoeg mee?